Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.10.2008 15:03 - Мъж с мустачки и магаре - картината на българите в Чехия
Автор: naire Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1182 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 11.10.2008 22:31


Преди много години по време на комунизмa един вестник  направил анкета, където попитали хората, как си представят българин. И защото тогава някои фигурки с мъжа с мустачките и магарето от България се продавали тук, повечето хора са отговорили така. Тук още мога да се усмихна, но съвременна картина на българите при нас вече не е толкова усмихната. Всъщност тя често е грозна. 

(Предупреждавам, не попитах хилядите хора, нямам точните номера. Просто слушах света около себе си и това е моето впечатление)

Защо това е така? Дали Чехите знаят само лошите неща за Българите? Не, това не е точно. Чехите за българите тоест не знаят нищо. Времената, когато всички славяни са знаели поне нещо за себе си, отдавна изчезнаха. Живеем във времето на информациите, което значи, че нявсякъде около ни има толкова информация, че всъщност не знаем нищо и предпочитаме да се задоволим със стереотипи, които другите хора ще ни кажат. Някой вижда пияни български работници в автобус (това е честна картина например в Пардубице, често ги виждам там) и веднага всички знаят, че българите са пияни идиоти, които правят безпорядък и досаждат на момичета. И когато  вижда нормален образовен българин, изведнъж много е изненадан че той наистина е от тази чудна земя.

Но много Чехи пътуват в България, трябва да знаят, че тези хора не са са единствените българи нали? Възможно би ги познали, ако би посетили нещо друго от хотел, плаж, Несебър и Созопол. И там не искат да знаят хората, това е Балкан, тъмната земя, където всеки е приготвен да ви окраде. Младите хора, които пътуват сами, посетят най-често румънските планини, и не се интересуват за чудната земя на юг. Те имат азбука, тъй че българите са нещо като русите нали? Не бихте вярвали, как жив все още жив е този стереотип.

Не е възможно, да се каже, че Българите са някак изключителни, така се гледи също на румънците, турците, хората о Кавказ ит.н. Но не мисля, че някък сме изключителни от другите държави. Всички сме в ЕС, но имам чувство, че никой не се интересува за хората в него. Разбира се, че ситуацията бавно се става по-добра и все повече хора се опитват да познят поне някакви държави и хора в тях (никой не може да знае всички), но много ме притеснява, как големите игноранти можем да сме и в този време. Като светът би се променял, но хората биха оставали същи. Може би и те знаят да се променят. 



Тагове:   мъж,   Чехия,   магаре,   Мустачки,


Гласувай:
0



1. adiveil - Странно е как на един чех му пука п...
10.10.2008 16:50
Странно е как на един чех му пука повече за репутацията на българите, отколкото на голяма част от същите тези българи. Поздравявам те за това, което си написал!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 449005
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930