Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.09.2008 21:05 - Реконструкцията на битка при Бялата планина - забавлението за цяло семейство
Автор: naire Категория: Забавление   
Прочетен: 2556 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 16.09.2008 23:45


Битката при Бялата гора е най-известната загуба в Чешката история. 8.11.1620 войска на чешките протестантски аристократи била изгубена от войската на Католическата лига. Чехите харесват да си припомнят и неговите познати загуби и са наредели реконструкцията на тази битка, с която са свързани много несмислици за хабсбурското робство и подобни глупости (защастие повечето Чехи вече ги не вярват).

Такива битки тук са много любими и цели семейства пътуват за тях. Започнали са като аматьорски битки на няколко фени, но днес са много професионални. Хората имат пари за добри костюми и оръжия и всичко изглежда много добре. Костюмите и огъжията са наистина исторически, от този време вече имаме достатъчно основи за да можем да ги реконструираме. Разбира се, че тази битка е главно забавление и не точна реконструкция, но костюмите и огъжия са наистината точни.

Бойно поле.
image
Таково действие не може да е без музика. Най-често свирят различни фолклорни групи, само рядко свири такава, която наистина се опитва да свири историчната музика.
image
Тук е възможно да се купят различни неща, като на всички подобни акции. Дървени огъжия, керамика, фигурки ит.н.
image

image
Животните не могат да състестват.
image

image
Преди битката са още различни малки представлевия. Тук се показват историчните оръжия.
Това е едно от най-старите чешки огнестрелни оръжия от 15 век. Чехите заедно с Турците са били прокопвачите в огтестрелните оръжиета в източната Европа (благодарение на хуситската война). Според имен на едно таково (pišťala ґ- пищьала) е и ангицкото название "pistol".
image
Класически мускет, който се е ползвал през 17 век.
image
Еманципацията вече има навсякъде:-)
image
Пълнението на мускета е дълга и трудна работа.
image

image

image
Никоя битка през този период не може да е без големи и малки канони.
image

Вече е всичко приготвено за битката. Какво се случило всъщност в онози ден 8.11.1620? Вече 2 години е преминавало въставане от чешки, моравски, няколко австрийски и лужишки протестантски аристократи срещу крал Фердинанд трети и католически аристоркати. Въставането е било заради много грешки на протестантите. Те са допускали за да е изборен Фердинанд за чешки крал и не е му дали шанш за да може да прави нещо (добро или лошо) и само след два месеца от неговата коронация са въстанали. Отначало въставането е изглеждало надеждно, дори през едно време протестантите са обаждали Виена, но  благодарение на факта, че протестантите са въстанали срещу легалния крал, повечето от Европа (освен Холандия) е отказала да ги подкрепи и Чехите (ще казвам само Чехите, но мисля и всички други, австрийци, лужици ит.н. Но това не е правилно, Чехите са били и на католическата страна, но най-често протестантите се казват като Чехите) са останали сами. Католическата лига е имала подкрепа от Испания и католическата църква, тъй-че е имала много повече пари от Чехите. Изпъдили са Чехите от Австрия и са настъпвали към Прага, където на Бялата планина (малкият върх в Прага, тогава до Прага) е ги очаквала чешката войска. Католиците са имали 27 000 души, Чехите 21 000, но са имали по-добра позиция (на върха). Най-голямото различие е било в морала. Чешката войска е я имала много лоша, защото не е получила парите и много войници са пили в Прага вместо да воюват (тогава са воювали само наемни войници за пари, най-често от Германия, Швейцария или Холандия, в чешката войска не е имало почти никакви Чехи) Католическите командири не са искали да атакуват, но накрая са решили, че ще опитват малката атака и ще видят кавото ще се случи.

Позиция чешките аристократи. На знамета е възможно да видите чешки лъв и моравска орлица. Всяка страна има около 500 войници.
image
Войската на цар Фердинанд и католическата лига. Надясно виждате войниците след улучването от чешката артилерия
image
Тук вече се воюва.
image
Чешките мускетари в акцията. Атмосферата е отлична. Навякъде звучи стрелба от мускети и канони и викове от войниците и всичко е подкрепвано от добра музика.
image
Войниците с пики от плук на Матияш Турн (един от малките чешки плукове, който е имал морала) са приготвени за бой.
image
Плукът е имал и мускетарите
image

Католическите австрийци
image

image

image
Лавкаджийки в казарма (това е в речника като превод от чешкия израз "markytanka", просто военни проститутки). Вдалеч е възвожвно да видите чешката кавалерия. Жалко всичките други снимки с нея са размазани..........в битката изглежда много добре.
image
И такива малки канони са съществували
image
Плукът на Матияш Турн е почти унищожен и рано ще избяга

image
Тук Чехите вече загубват. Случило се нещо, каквото никой не е чакал (нито католиците). След няколко атаки чешката войска без довода е изгубила морал и е избягала от бойното поле. Католическите командири не са могали да вярват на това, но са знали, какво да правят. След малко време клането на Чехите е било сигурно.
image
Австрийците настъпват
image
Останал е само моравският плук, защото не е можел да избяга. Тук вече е обиколен и ще бъде убит. Само малко войниците са преживяли.
image
Католическият военачалник граф Буквой. Вече го знаете като господина от Роземберк.
image
Войната е сурова.
image
Чешкото знаме е в австрийските ръце. Загубата е готова. Добре загубихме:-)
image

Битката свърши. Бях изненадан, как добре беше направена. Никакви организационни объркания не бяха, войници, кавалерия и канони са знали, какво да правят. Всички са били доволни. След битката пристигнала рекатолизация, но тук е пристигнал само обяд и пътуване до къщата.
image

image





Тагове:   планина,   битка,


Гласувай:
0



1. zezo - Нещо от което можем да се поучим. Ние ...
16.09.2008 22:52
Нещо от което можем да се поучим. Ние българите много обичаме да си припомняме победоносните битки, но някак си игнорираме тези, които сме загубили, което според мен не е правилно. Не че ги отричаме, но не говорим много за тях или пък се опитваме да им придадем героична украса.
Аз лично много обичам възстановките, но на такава мащабна като тази, която показваш все още не съм присъствал. За последно бях на възстановката на битката на прохода Шипка (от Руско-турската война 1877-1878) преди няколко години, но пусти късмет - падна страхотна мъгла и на повече от 5 метра нищо не се виждаше. Не можехме да се приближим, защото района беше отцепен заради присъствието на президента. Така че само седяхме и слушахме разни "Ура!", "Смело, юнаци!", "Бой по душманите!" и накрая "Победа!", които долитаха от мъглата, както и пукането на пушките и едно оръдие, подобно на малкото, което показваш на една от снимките :)
цитирай
2. naire - zezo
16.09.2008 23:07
Ой, това е бил лош късмет. Вашият президент посещава ли такива акции? Интересно. Ако нашият призидент би трябвал да посещава тези акции, не би правил нищо друго:-)
В това ние сме такъв особен народ. Ако попиташ някой Чех на известни чешки спечелия, няма да знае почти никакви, но всеки Чех знае "нашите известни загуби":-) Берем това с хумора (освен събития на 20. век, но някога и тяха).
цитирай
3. zezo - Ами не знам колко често президентът ...
17.09.2008 09:56
Ами не знам колко често президентът посещава подобни акции. Боевете на Шипка са едно от най-значимите събития в историята ни и всяка година се организират тържества на върха, и винаги има някой политик там.
Ние, българите също се отнасяме с чувство за хумор към някои моменти от историята си. Само, че имаме в предвид не конкретни събития, а по-глобални такива. Например създаването на българската държава от хан Аспарух. За Балканите казват, че били кръстопът между Европа и Азия. В този смисъл у нас се е появил следният лаф: "Хората дори тоалетна не строят на кръстопът, а ние цяла държава сме направили". Или пък "Ако Аспарух не го е мързяло щеше да продължи по-нататък на запад и там да създаде България."
Има и деструктивни шегички: "Византия завладя България и после изчезна от картата. Османската империя завладя България и изчезна от картата. Германия беше на два пъти съюзник с България и загуби. Съветският съюз беше съюзник на България и изчезна от картата. Да му мислят НАТО и ЕУ сега" :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 448531
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930