Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2008 18:24 - Музикален четвъртък 7: Животът е само случайност и смъртта е като море
Автор: naire Категория: Музика   
Прочетен: 1269 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 07.12.2008 18:15


Ако мислите, че тук съм ви показвал само стари песни, сега ще ви покажа една още по-стара, която знае всеки Чех посетящ  музикално възпитание. Бипо е през 1932 година и известните театрални актьори и режисьори  (не са играли в големи театри, театърът им и специфично чешка форма на театъра, няма смисъл да се опитвам да я опиша тук) Йири Восковец и Ян Верих са написали песен за един филм, които никой днес не помни, но тази песен (като няколко други от тези хора) се е станала много любима, дори като една от малокто е преживяла и комунизма. 

Много обичам такива песни, защото с помоща на youtube, те са истинското огледало до миналото. Мога да ви кажа хиляди пъти за атмосферата на първата (чешкословашка) република, но в такава песен виждате всичко, истиският свят, койно вече е толкова далечен за нас. Възможно ще изглежда смешно за вас, но отново зависи на ъгъла, от който го гледате. 

 Аз заобичах такива филми и песни преди няколко месеца. Нормално се казва, че изкуството е било свържане, че не е било възможно да се говори за това или онова, че е липсвала свобода на изказване......това всичко е истина, но това време е имало нещо, като днес съвсем липсва. 
Поне за мен липсват филми, където всички са мили към себе си, където момчето купува цветя на момичето, танцува с него и най-еротичният миг в филма е, когато го целуне, филмите, където се говори хубаво и списовно и където не е възможно да се случи нещо наистина грозно. Изобщо не искам да кажа, че следващите форми на удобсво са по-лоши, още по-грозно би било, ако съсествуваха само такива филми и такива песни, но имам чувсто, че днес просто липсват, че изобщо няма такива и това също не е добре. Че е ненормално хората във филма да са прости и добри към себе си и че старого приличие в изкусвство и в общност е просто архаично и глупаво. И с това аз не мога да съглася.

И тук е лош опит за превода на текстта за да издържите да слушате:-).

Животът е само случайност
Ведънж си долу веднъж горе
Животът изтича, като вода
И смъртта е като море.

Всеки ще доплува до морето
Някой по-бързо, някой по-късно
Кой обича в живота
Нека да не губи надежда

Когато видиш чудесата
които само любовтата прави
Златни риби ще излегят над облаците
след това ще разбреш....

Че животът е като водата
която любовтата във вино ще превърне
Че любвотата е случайност
и без нея щастие няма






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 446901
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031