Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2009 15:54 - Нормал - ненормалният чешки филм за един нормален масов убиец
Автор: naire Категория: Забавление   
Прочетен: 4036 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 28.04.2009 10:47

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Някои филми просто нямат късмет. Те са наснимани отговорно, интересно, но въпреки това хората ще ги отказат и след няколко месеца никой освен посетителите на фестивали на филма няма да ги помни. И това всичко само заради един трейлър. Толкова ли е лош? Обратно, отличен е (гледайте в края на статията), но извика едно огромно грешно впечатление. Всички очаквали акционнен трилер с драматична случка и силни характери, просто нещо като Мълчанието на агнетата но те са поличили нещо съвсем друго. И разочарованите от филма хора винаги са по-жестоки от тези, които просто гледат някаква глупост, те няма да му отпускат.
image

Нормал разказва за събитие, което станало през 1931г. във вимарска Германия. Тогава е бил съден осъден  Петър Куртен, садистически убиец на жени, деца и животни. Младият амбициозен юрист Йустус се опитва да охрани клиента си с аргумента, че той е психически болен. И тогава започва грозна случка за запознание със кръв, естесвена жестокост, садистическо веселие и спокойствие на човека, за когото убийството и изнасилването е също като закуска. 
image
Нормал много прилича на главния си герой. Всичко е разказвано естесвено. Няколко сълзи няколко емоции, но нищо прекалено, което би останало голямо впечатление. Главните разказвачи са думите на Петър куртен и картини. Нормал разказва главно с тях. Те дават истиската форма на Куртеновите думи, в дъглите кадъри на лицата показва емоциите, предлагат значенията. Зависи на човек, какво ще избере и разбере, никаква помощ като дълбоки характери или силна случка ги няма тук. Вместо драматичиня трилер стои пред нас изкуственият филм определен главно за хора, които искат да търсят в картините. И такива отдалече не са толкова бройни, като феновете на Мълчението на агнетета.
image
Но това изобщо не значи, че и "нормален" човек не може да намери нищо тук. Освен отличното визуално ниво (досега нищо такова не беше възможно да се види в чешки филм) и отлична музика образуващи депресивната атвосфера на Германия по време на стопанската кризия и извикващи точно емоциите, които трябва, присъства и едно неприятно послание. Когато осъдим и убием такъв човек като нормален и пълно отговорен за поведението си, значи ли това, че такива хора просто са нормални? И какво ще правим с всички тези "норвални" хора, които се държили няколко години след 1932 също грозно, сурово и жестоко? Този въпрос не може да се пренебрегва лесно. Нормал просто не е лесен филм, не е за всички (това не значи, че хора, на които не им харесва, са "по-лоши"), но има големи качества и струва за гледане. Поне заради това, че със сигурност ще ви отговори на въпроса, в коя група на зрителите има вашето място.





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. bestregards - интересен анализ! :-)
26.04.2009 16:09
аз не бих се оправдавала обаче толкова на потенциалните нехаресали филма....

и трейлърчето си е съвсем ефектно и прималиво... доста се изхързулва по схемата на клишето и някой може даже да се заблуди, че това е поредният филм "като..." и би го гледал с идеята за трилърче "като..." (като срещаните препратки и в анализа), а даже доста интересна муцуна има там, която същият този повърхностен киноманяк би причислил за нещо "като..." Джак Никълсън и Антъни Хопкинс.... (а Джак няма ли да изиграе и той някой психопат от ранга на ... ?!!)

Не съм гледала филма. Предпочитам трейлърчето да е по-скромно даже. Повече ме привлече идеята, по която твоето описание ме поведе, идеята за нормалността....
мисля, че този филм не е обречен на забрава.
цитирай
2. naire - bestregars
26.04.2009 17:29
Мисля, че те са направили такъв трейлър точно за да изглежда как ти пишеш. Вероятно нуждата филмът да върне поне някакви пари на продуцентите си победи над опит да се покаже истиското му лице. 40 милиона крони (2 милиона долари) не са малко пари за филм в Чехия. В определен смисъл им разбирам, въпреки че не мога да съм съгласен с такова поведение...но това не са моите пари.....
цитирай
3. mitternacht - :))
26.04.2009 18:25
Охооо виж ти!Чех!Тука!
Много добре пишеш, браво, и добре владееш български!
Tesim sa :)
цитирай
4. gothic - Определено
27.04.2009 02:32
ме заинтригува и при възможност бих го гледал. Обичам киното, направено с мозък, без значение жанра или бюджета....
цитирай
5. bestregards - нека им се върнат на хорицата инвестициите...
30.04.2009 23:33
повече печалба за тях, но и повече привлечени зрители = повече докоснали се до филма :-)
цитирай
6. pilcho - ...
04.06.2009 21:37
Не ми харесва съвременното "масово" чешко изкуство. Предполагам, че навсякъде по света се популяризират бездушни и бездарни тъпотии - електорат със загладен мозък се управлява по-лесно. Нито музиката понасям, нито - показните филми.
Но изключително много се радвам когато попадна на мислещи чехи. Страшно малък процент сте, но силно контрастирате. При това - само на фона на останалите си сънародници. На мъдрите хора се крепи светът. Поне моят.
С "истинското" изкуство нещата стоят по същия начин. Наздраве!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 448851
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930