Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2008 11:24 - Tobruk - новият военен филм за взискателния зрител
Автор: naire Категория: Забавление   
Прочетен: 5948 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 18.09.2008 17:13


Тобрук разказва за съдбите на 760 чехословашките войници, които са охранявали крепостта Тобрук срещу Германци и Италиянци (заедно с канадци, австралийци, южноафриканци, Поляци ит.н.) през 1941. Тогава са успяли. Но това описание на филма не е точно. Освен чехословаците тук би могал да е който и да е друг. Този филм не е "народен". Няма герои, патриоти, никой там не обича неговата красива родина и никой не вика, как воюва за неговата власт и девойка. Показва, че антисемитизъм не е бил собствен само за Германците и че хората, които знаем като герои, са могали да са също сурови и неморални, като всички други. Просто са били хора. Но и те не са тук толкова важни. Филмът не разказва за войниците, разказва за войната. И за нея разказва по много особен начин.

image 

Най-точното описание на Тобрук би могало да е : "картините от войната". Къде нормалине филми играят с разговори, там Тобрук играе с картини и звукове. Разговори също има тук, но са прости, сбити, накратко войнишки, без дълбоки мисли. Случката също не е важна, всъщност почти не съществува, една картина само преминава във втора. Това не се случва, защото режисьорът не би знаел, каквото иска да навива. Той е знаел много добре. Всяка картина е навивана много добре и подкрепвана от също добри звуци или музика (дълго не видях такава професионална музика в Чешкия филм).  С помощ от картините и звуковете филмът се старае за да се чувствате както изгубени в пустинята обиколени само от войната, за която не е нищо хубаво или възвишено.

image
Този начин на разказването не за всички. Много хора ще видят в Тобрук само празната черупка без емоции и смисъл и грешката няма да бъде в тях. При Тобрук не трябва да мислите, трябва да внимавате и това е много по-трудно от мисленето. Ако се научите да внимавате добре, този филм ще бъде един от най-интересните военни филми през последия период. 
image

image

Чешката кинематография благодарение на първата република има отличинят имен във света. Трите Оскари  (два от време на Чехословакия и един от време не Чешката република) са достатъчното доказателство. Жалко в последни осем години се намира в упадък и най-често изправи евтини и лоши комедии или филмите, които искат да изглеждат като претенциозни и изкуствени, но са празни и неинтересни. Но тази година дава надежда, че ще бъде по-добре (През тази година това вече е третият интересен чешки филм). Тобрук изглежда отлично (на нивата на западноевропейски фулми), звучи отлично, и освен това е много интересен за всички, които искат да видят нещо оригинално. И такъв филм не може да е навиван от всеки. Не е възможно да се подрежда с втория "голям" чешки военен филм, Тъмносивият свет (това също не е лош филм, но е изкючителен http://www.imdb.com/title/tt0244479/ ), тези два филма имат общ само действителността, че са войнови. Това е филмът за себе си.  





Тагове:   новият,   филм,


Гласувай:
0



1. zezo - Още една тема на която съм голям фен - ...
18.09.2008 18:15
Още една тема на която съм голям фен - Втората световна война и филмите за нея. За съжаление има доста голяма вероятност този филм да не се разпространи официално у нас. Просто тук излъчват предимно филми от страни с огромна киноиндустрия. Аз лично не се сещам кога за последно са пускали чешки филм по кината. Все пак има надежда, тъй като полският филм за Катин все пак беше излъчен.
Ако не се излъчи официално остават торентите като последна надежда. Аз лично много искам да го гледам, тъй като се интересувам много от тази война и по-специално от по-малко известните факти за нея. Чехия (Чехословакия) е една от страните, които най-много са били ощетени тогава и то само заради глупостта на тогавашните политици. Въпреки, че е било ясно, че Хитлерова Германия провежда една откровено експанзионистична политика, европейските политици чрез Мюнхенското споразумение просто "задраскват" Чехия от картата, лишавайки се по този начин от най-модерната армия сред малките страни, която би могла да се опълчи на Вермахта.
Знам, че по-късно е имало участие на чешки части във войната, но не знам подробности. Този филм е добра възможност да научим повече. Аз лично не знаех, че в Тобрук са се били и чехи.
Тук мога само да съжалявам, че скоро няма да излезе и български филм за нашето участие във войната. Вярно че, че имаме такива филми, но те са по-скоро идеологически, правени преди 20-30 години. А имаме толкова моменти, които бихме могли да покажем - отбраната на страната срещу съюзническата авиация, битката при Страцин или нов поглед върху Дравската епопея. Това са сражения в които българската войска е взела участие през различните периоди на войната - като съюзник на Оста и по-късно на Съюзниците.
цитирай
2. naire - zezo
18.09.2008 21:02
Също мисля, че във вашите кина няма да го видите. Но това е номрално. Тук никой не знае българските филми. Опитвах се да намеря поне някой, но не съм бил успешен. Но ако ще чакаш половина година и аз ще дойда в България през Еразмус, ще го донеса:-)

Аз разбирам на Англия и Франция през 1938. Защо да воюваме заедно с професионална армада с отличен морал и шестата най-голяма авияция в света, когато можем да загубим без тях?

Много чехи също не го знаят. Всички зная нашите пилоти, но често се забравя за обикновените войници. Добре е, ако този филм ще ни ги промомни.


Не можеш да се чудиш. Войновите филми струват ужасни пари (Тобрук е струвал 80 милиони крони - 4,7 милиони долари). Една авиаторска сцена в Тъмносиния свет е струвала 8 милиони крони. За малките държави е много трудно да се навива нещо таково. И трябва да имаш огромен тил. В Чехия е това възможно само затова че ние имаме наистина дългата традиция и днес имаме и пари. Много се надявам (и ви желая), че ще направите някой, специялно от първата световна война.

Към отбраната срещу съюзническата авияция: Това би могало да те интересува ако вече не го знаеш: http://naire.blog.bg/viewpost.php?id=212419
цитирай
3. zezo - Бях чувал, че сме получили чешки ...
18.09.2008 21:59
Бях чувал, че сме получили чешки самолети, но само това. Никога не бях ги виждал. Снаех, че когато Германия е окупирала Чехословакия (надявам се, че не се сърдиш, че я наричам така. Просто използвам имената от тогавашното време) са били взети планове от "Шкода" за някои модели танкове, които по-късно са станали едни от най-успешните модели на германците.
Между другото аз работя в една фирма, която сега произвежда велосипеди и мотокари, но в началото е била създадена като самолетна фабрика. Конструирали сме наши български самолети, а през Втората световна война сме ремонтирали немските Месершмит. Много от тогавашните тестови пилоти от фабриката са взели участие в отбраната срещу Съюзническата авиация, и някои от тях са извършили такива неща, за които ако бяха американци например, щяха да бъдат направени по един филм за всеки от тях. Но уви, те са просто българи.
Знам, че военните филми изискват много пари. Ако трябва да съм честен - тези пари ги имаме в България. Причините да не се правят подобни филми са други. На първо място - нашето кино през последните години е много зле. Правят се много малко чисто български филми и те са някак си "отнесени" като сюжет. Просто не са гледаеми от масовата публика. Все се опитват да ни накарат, цитирам "да се замислим върху нещата от живота у нас". С една дума - тъпи.
Другата причина според мен е политическа. Май все още хората тук ги е страх да направят подобен филм. Дали ще е страх от властимащите, дали от чужди държави, от марсианците ако щеш - просто не смеят да направят такова нещо. В това отношение просто си личи колко далеч сме от вас като начин на мислене.
Що се отнася конкретно за този филм - наистина се надявам да го гледам някой ден, както и "Тъмносините небеса", за който не бях чувал нищо и сега разбрах от твоя пост.
цитирай
4. zezo - Ще си позволя още един коментар. ...
18.09.2008 22:09
Ще си позволя още един коментар. Малко съм многословен, но просто искам да си кажа всичко :)
Ти спомена, че се надяваш да видиш български филми и за Първата световна война. Ей, богу, аз също се надявам, но това вече е просто в сферата на невероятното. Досега не съм чувал да има български филм за тази война. А там има много повече неща за показване. Само да споменем битката при Дойран - най-голямото поражение за Англия в новата и история.
Между другото преди около месец гледах "Добрият войник Швейк". Успях да го открия в един торент сайт, просто за такива филми няма друг източник тук. Наистина прекрасен филм. Не можах да повярвам, че е правен през 50-те. Естествено не може да се сравнява с книгата на Ярослав Хашек, но пък досега никога не е имало успешна филмова адаптация по книга :)
Само ме е яд, че във филма са направили репликите "по-културни". Според мен именно езикът, който държат героите е едно от най-ценните неща там.
цитирай
5. naire - zezo
19.09.2008 00:36
Знаех, че когато Германия е окупирала Чехословакия - не разбирам, защо бих трябвал да се сърдя. Защото ползваш правия имен на държава? Казвахме се Чехословакия, в които са жили Чехи, Словаци, или Чехословаци(много хора се считали за Чехословаци), никакво друго право название не съществува:-) (ако някога ползам "Чехия" и през този период, това не е правилно).

Все се опитват да ни накарат, цитирам "да се замислим върху нещата от живота у нас". - Мисля, че това не е проблем само за България, но за цяла Европа. Ние също имаме прекалено много такива филми (само един такъв е наистина отличен: http://www.imdb.com/title/tt0234288 ).
Швейк е класика:-)

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 447201
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031