Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2008 19:48 - Пътуване из Прага 5: Къщи, душа на града
Автор: naire Категория: Туризъм   
Прочетен: 4782 Коментари: 10 Гласове:
0

Последна промяна: 05.10.2008 16:55

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато пътувам за някой град, винаги се възхищавам на паметниците, които съм виждал в пътеводителите, интернтет или само съм чувал за тях. Но когато съм там, често по-скоро гледам, как изглеждат улиците, къщите, просто такива обикновени неща, които не са в туристическите пътеводители, но които всъщност са душата на града. Без тях тези паметници са само острови в морето на празнота. Те стоят гордо, като част от неговата красота, но ако са сами, неговата магия ще се изгуби бавно и те сами ще започнат да напомнят сенки на нещо, което отдавна е изчезнало.

Прага има едно огромно парадоскално щастие. Благодарение на всички трагични моменти на нашата модерна история, когато не сме се бранили, остана красива и запазена. Възможно е да се се види от много ъгли и всяка гледка ще бъде хубава. Ако някой иска да снима някой паметник, не трябва да се страхува, че впечатлението от снимката ще бъде развалено, благодарение на грозната околност. И когато се разхождава из нейните улици, никога не е сам. Винаги има компания от различни лица, фигури и животни, които го гледат мълчаливо от балконите и фасадите. Задено с църквите и площадите те правят истинската магия на Прага, без която много хора, които искат повече от кратки и бързи гледки, не биха пристигнали тук. 

Ще се опитам да покажа поне малко на тази магия. Умишлено снимах само къщи без нищо около за да не руши нищо изгледа им, и предупреждам, че не снимах нищо от Храдчани (кварталът около Пражката крепост), на който има малко по-различни къщи с неговата специфична атмосфера.

Започваме на брега на Вълтава. Повечето на къщи в ценътра са от края  на 19 и отначало на 20 век. По време на Австро-унгария сме имали пари и вкус и целият център на Прага е бил престроен в модрния тогава виенски стил. Много интересни места са били развалени (например еврейското гето с неговите трационни малки къщи и улици, останаха ни само няколко синагоги) и са били променени в модерни булеварди. През това време центърът на Прага е спечелил неговата форма: улици, площади и паркове.
image
Понякога се говори за Прага като за "града на стоте кули". Ако се разхождате тук, бързо ще разберете защо.
image
Антични стълбове винаги ще бъдат модни.
image

image
Типична "виенска" улица. Не много широка, заради което днес има много проблеми с паркирането.
image
Снимките не са много добри, поне ги останах в оригинална велокост,  би имало да е възможно да виждате детайли.
image
Старият чешки знак. Световацлавска корона и под нея чешки лъв, моравска орлица (наляво) и слезка орлица (надясно).
image

image
Всички знаят кметството на стария град, но Новоградското кметсво не е толкова известно. Обединената Прага не е съществувала, бил е Стари Град, Нови Град, Храдчани ит.н, които са били независими. Разбира се, че се чувствали като една Прага и в 19 век и са изглеждали, като една Прага, Прага съществува  като един град  от 1920.
image

image

image
Жалко е, че и днес някои къщи изглеждат, че рано ще се развали.
image
Тази госпожица трябва да има много хубав изглед из града.
image

image

image

image
Виенският стил не е единствения, който е типичен в центъра на Прага. Вторият такъв стил е функционариъзм. Той е бил любим в Чехия по време на първата република (1918 - 1938). След втората световна война е бил заменен от социялистически реализъм, но защастие за Прага вече не е имало много места в центъра, където би могал да се покаже. Функционализъмът е стил, който иска да е прост, но не иска да игнорира естетично впечанление. Дълго не го обичах, въздейства ми зле, но ако го гледате добре и дълго, ще намерите, ще изкуство наистина има тук. Вътрещността на тези къщи е също много приятна и в комбинация с мебели от този време наистина образува просто и вкусно впечатление.
image

image

image

image

image

Сега сме отново в Австро - Унгария и направо пред българското посолство. Сигурно тук някой ще ви помогне, ако имате проблем:-) 
image
Но само преди обяд. Ако имате проблем следобяд, не сте интересни.
image
Чешкият лев гледа, който преминава.
image
Сега се намираме в квартал "Винохради"(Vinohrady - по Български "лоза"). Лозата са имали тук само в средновековието и още през 1870 тук е имало само поле, но след това е се започнало да се строи и днес никой не би имал шанс да го познае.
image

image
Типична обикновена винохрадска улица
image
И тук има много различни зрители на вашия път.
image

image

image
Винохрадският театър
image
Тези две къщи са особени в Прага, никъде не съв виждал подобни.
image

image

image
Със Свети Вацлав свърши и днешното пътуване. 
image
Приятна вечер.



Тагове:   прага,   душа,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. glarus - Красиво и строго!
04.10.2008 19:53
Българското посолство след обяд не работи ли?
цитирай
2. naire - glarus
04.10.2008 19:56
Явно не, приемно време имат само до 11:30. Но право е, че никога не го опитвах.
цитирай
3. kuracpalac - Много хубаво !
04.10.2008 20:00
Супер си
цитирай
4. naire - kuracpalac, marcela
05.10.2008 09:48
Благодаря:-)
цитирай
5. waterlily - Прага е много красив град :)
09.10.2008 17:17
Прага е много красив град. :) Но централните улички са като лабиринт - ще го запомня с това, че два пъти се загубих на едно и също място. Но пък винаги се намират услужливи местни хора да те заведат до търсеното място. ;))
цитирай
6. naire - watrlily
10.10.2008 00:21
Да, това зная много добре:-) Вече се срештна там с толкова объркани туристи, които са търсили това или онова........ние туземците вече знаем, както да се ориентираме:-).
цитирай
7. анонимен - Прекрасни снимки!
12.10.2008 11:32
Прага е не само много-много красива, а и има една такава топла и приятелска атмосфера, на човек му се иска постоянно да се връща там /бяхме миналия месец, за Нова година пак ще се върнем/.
цитирай
8. melsun - :)
12.10.2008 19:07
Един от градовете, които си мечтая да видя е Прага!:)
Чувала съм, че е много красива и си заслужава да се види, което личи и от снимките!:)
цитирай
9. naire - melsun
14.10.2008 22:58
Да, много е красива, жалко днес и много пълна на туристите, добре е да се пътува някога отначало или отстрана на туристическия сезон
цитирай
10. indiajane - :)
15.10.2008 00:21
Напомня ми за Русе! :)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 447210
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031