Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2009 14:41 - За турските тоалетни и достойнство
Автор: naire Категория: Политика   
Прочетен: 5508 Коментари: 5 Гласове:
0

Последна промяна: 11.08.2009 11:23


Още не измина толкова време от действителноста на един Чех, която толкова обиди българското правителство, че то започна да се държи като тинейджър, на който някой е казал, че изглежда  грозно. Всичко това стана поради няколко нарисувани турски тоалетни. Не е лошо да се рисуват такива неща, но тези са били нарисувани на пластика на България, и това не е трябвало да стане. Или трябвало?

 image

В Чехия такава пластика не би интересувала никого. Ние сме свикнати да шегуваме чужденците и себе си и когато някой „обиди” Чехия, повече от хората си казват, че е идиот и продължават да живеят нормално. Само малката група признава тъжно, че той всъщност е прав. Никой не се възмущава от такива неща в политиката, защото всеки знае, че това няма нищо общо с истинското достойство на държавата и нацията.

На  Балкана явно някой мисли нещо друго. Досега не зная, ако българите (поне тяхното правителството)  са се обидили от факта, че България е изобразена като тоалетна, или че е изобразена като нещо турско, но явно никой не е разбрал, че това не значи политиката на Чехия спрямо България, или възглед на чехите към българите. И така българското правителство се обиди и налагаше като малки деца Чехия да съкрие пластиката и така стана. Но едва в този миг България беше наистина обидена..........защото след това на пластиката има 25 държави (Великобритания липсва, защото тя всъщност не иска да е в ЕС, досега никой оттам не се обади, че се чувства обиден) и един чаршаф и това изглежзда, че Евпора се срамува от България и предпочита никой да не я вижда. И това вече е истинската обида, но само беше изпълнено желание на българското правителство...........получило е това, което заслужава.

 image
Бачковският манастир

Преди да пристигнах в България, наистина мислих, че пластиката не е справелива спрямо нея, но когато дойдох и в повечето обществени места (и в току-що реконсруирана сграда на пловдивския университет) се срещех само с турските тоалетни, разбрах, че цялата афера не беше реакция против обида или против лъж, но реакция против нещо, за което България се срамува (въпреки че турските тоалетни не значи нищо грозно за нея), въпреки че го използва много често, и така реве на хората, които го показват като символът и. И така пластиката  на Черни изведнъж стана много красноречива в очите ми. Жалко че българското правителство също не реве срешу корупция и подобни неща........

 image
Пловдивски университет

Не, наистина не искам да си правя майтап с българите. И само  след един месец тук се запознах с много приятни хора, красиви неща и наистина нямам съображение да ги обиждам. Но цяла тази случка показва едно неприятно нещо, което според мен не трябва да се премълчава. Че и в самата Европа (поне аз никога не съм се съмнявал, че България има место в Европа) може да се слушат гласове подобни на тези от мюсюлманите, които толкова реваха срещу датчанските карикатури на Мохамед, и че хората все още мислят, че могат да налагат някой друг да ги изобразява само според техните представи. И това е много опасно за всички, преди всичко за България (въпреки че това разбира се не е само нейният проблем), ако иска да стане нещо друго от това, което представялва днес. Истинското качество за държавата е, когато изобщо не трябва да се обижда от картините и карикатурите, защото добре знае стойността и достойнството си. Все пак н живота на държавата има толкова по-важни неща, които трябва да се решават............



Тагове:   Чехия,


Гласувай:
0



1. tili - Еее, така е , мило момче,
20.03.2009 14:57
но ние сме горди че сме българи, от което следва че - останалият свят трябва да се срамува, че не е такъв. Ние още се гордеем с шопската салата от турски домати, македонски краставици и китайски лук, още сме горди и с киселото си мляко,произведено от украинско сухо мляко и че имаме атракция "Крадене на мома", с което взимаме акъла на тъпите чужденци, които нямат късмета да са горди българи. "Ех, Пратер, Пратер, живи да ви оплача аз вас." - казал горкия Алеко, но той пък не е бил много горд, че е българин.
цитирай
2. naire - tili
20.03.2009 15:05
Да, тези неща винаги са усмихнати, но така е навсякъде, и ние се гордеем с такива неща, и авсрийци, англиканци, такъв е просто днешният свят:-) Вие наистина имате неща, с които можете да се гордеят само някога са малко други от тях, с които наистина се гордеете. Поне такъв е мой (засега само малък) опит.
цитирай
3. neptunche - прав си,
20.03.2009 18:50
мисля, че и политиците се усетиха, но късно... Винаги късно се усещаме...
А на теб - благодаря , че си избрал да учиш български език и че го говориш така добре ! :)
цитирай
4. анонимен - Възмущение!
24.04.2009 09:16
Можете да показвате всякакви други тоалетни, но защо избрахте точно да бъде на Бачковската обител. Като българин и християнин съм възмутен от екипа ви. Моля ви да махнете статията или да я редактирате отново, но без да се споменават нашите светини.
цитирай
5. naire - анонимен
25.04.2009 00:39
Защото нямам снимки от никакви други места. Не съм виновен, че до Бачковския манастир има тоалетна, и специално тази показва, че такива турски тоалетни са спрямо свързани с България, когато се намират и до най-светите и места, няма защо някой да се срамува от тях или да се обижда, когато някой ги покаже. Ако сте възмутен от такава тоалетна, махнете я от манастира, аз не исках да обида нито българи, нито християни и изобщо не Бачковския манастир, толкова красиво място (само вече прекалено "туристическо"). Но тази статия отрязава възгледа ми и няма да я променя само затова че на някой не му харесва, извинете. Всичко хубаво
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: naire
Категория: Лични дневници
Прочетен: 448838
Постинги: 134
Коментари: 438
Гласове: 1634
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930